Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern 2024 tildeles filmskaper Ellen Ugelstad og leder for Stopp diskrimineringen Berit Vegheim. WSO – Landsforeningen We Shall Overcome har et godt samarbeid med dem begge, og sender de varmeste gratulasjoner til prisvinnerne! Utdelingen blir strømmet fra Arendalsuka.
Historien viser at mennesker har blitt og fortsatt blir utsatt for krenkende og uverdig behandling innen psykisk helsevern, hvor også retten til den frie ytring og grunnleggende menneskerettigheter settes til side. Prisen til fremme av ytringsfriheten i psykisk helsevern har til hensikt å rette oppmerksomheten mot, og bidra til å sikre vilkårene for, den frie ytring på et bredt grunnlag. Prisvinneren bør ha pekt på forslag til endringer som kan ivareta en grunnleggende respekt for mennesket, dets integritet og rett til ytring, medbestemmelse og deltakelse i behandlingssamarbeidet. Prisen, på kr. 10.000, deles ut til en person, institusjon eller organisasjon som har utmerket seg i den forbindelse.
Kriminolog, menneskerettighetsaktivist og leder av Stopp Diskrimineringen Berit Vegheim har viet sitt liv og arbeid til å fremme menneskerettighetene til funksjonshemmede generelt, også innen psykisk helsevern. Hun er en modig og viktig røst i et landskap hvor det ofte kan være krevende å kjempe mot diskriminering og stigmatisering av mennesker med funksjonsnedsettelser, både på individ- og samfunnsnivå. Gjennom sine skarpe analyser og innsiktsfulle bidrag i offentligheten har hun bidratt til å skape en viktig debatt om menneskerettigheter innen psykisk helsevern. Vegheim er leder av Stopp Diskrimineringen, en borgerrettighetsstiftelse som arbeider for å bekjempe alle former for diskriminering av funksjonshemmede.
Filmskaper, manusforfatter og produsent Ellen Harriet Ugelstad har gjennom flere år arbeidet med å formidle livssituasjonen til mennesker som lever med psykososiale utfordringer og deres betingelser innen psykisk helsevern, ved hjelp av film. Ugelstad er en modig og viktig røst for å fremme perspektivet til dem av oss som lever med psykososiale utfordringer, og perspektivene til deres pårørende. I et landskap hvor mediene gjerne stigmatiserer i en grad som kan bidra til frykt, fremmer Ugelstad de felles menneskelige aspektene ved selv å ha og å være pårørende til noen med psykisk lidelse. Som hun selv har uttalt til fagbladet Fontene i 2023: «Jeg håper det ikke blir en debatt om frisk eller syk, men om menneskerettigheter.» Gjennom sine skarpe analyser av enkeltmennesker i samfunnet, formidlet ved hjelp av innsiktsfulle filmer, har hun bidratt til å nyansere debatten om psykisk helsevern både nasjonalt og internasjonalt.
Se Universitetet i Agders nettside for streaming av arrangementet.