Mangel på EMK-erstatninger i norsk rett er brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen

Lene AuestadBlogg, CRPD, Nyheter

Dette fastslo Den europeiske menneskerettsdomsstolen nylig. Dommen EMD avsa mot Norge tirsdag, gjaldt varetektsfengsling av en person med en psykisk lidelse. Domstolen konkluderte med at Norge har krenket artikkel 13 ved å ha en praksis der EMK-brudd ikke var selvstendig grunnlag for oppreisning. 

Artikkel 13 i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen lyder:

«Enhver hvis rettigheter og friheter fastlagt i denne konvensjon blir krenket, skal ha en effektiv prøvningsrett ved en nasjonal myndighet uansett om krenkelsen er begått av personer som handler i offisiell egenskap.»

Dommen avdekker betydelige mangler i hvordan menneskerettighetene er implementert i det norske rettssystemet, uttaler klagerens prosessfullmektig, Haavard Aaste Strand fra advokatfirmaet Fari, til Rett 24. «Selv om det i år har kommet avklaringer fra både EMD og Høyesterett i forhold til oppreisningserstatning, mener vi at borgernes rettssikkerhet på dette område fremdeles krever ytterligere avklaring. Det er for eksempel behov for å tydeliggjøre at staten i utgangspunktet har et objektivt ansvar for å reparere menneskerettighetskrenkelser», sier han.

Les saken i Rett 24 – EMD: Mangelen på EMK-erstatninger i norsk rett var brudd på EMK