Brev sendt til Vestre Viken, ved klinikkdirektør psykisk helse og rus Kirsten Hørthe og Styreleder Siri Hatlen
Protest mot varslet omorganisering og nedleggelse av sengeplasser ved BET-seksjonen
WSO – Landsforeningen We Shall Overcome er en bruker- og interesseorganisasjon for menneskerettigheter, selvbestemmelse og verdighet innen psykisk helse. WSO jobber for at mennesker med psykososial funksjonsnedsettelse skal ha rettigheter og rettssikkerhet på lik linje med andre, i tråd med FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter – CRPD. Vi jobber for at det skal utvikles tjeneste innen psykisk helse basert i menneskerettigheter, som sikrer selvbestemmelse og valgfrihet rundt egen behandling og sikre at medikamentfrie tilbud må være tilgjengelig i hele landet for de som ønsker det. WSO er en del av Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud.
WSO har fulgt med på prosessen om en planlagt reduksjon av tilbudet ved BET-seksjonen ved Vestre Viken. Vi er dypt bekymret av å se at Vestre Viken ikke ser ut til å endre sine planer om nedleggelse av sengeplassene ved BET til tross for sterke protester og informasjon om betydningen av tilbudet.
En reduksjon av tilbudet ved BET vil gjøre situasjonen verre for en allerede marginalisert pasientgruppe, som i stor grad har opplevd skade, forverring eller lite utbytte av behandlingen de har mottatt i psykisk helsevern.
Til tross for at vi har lest de forskjellige svarene fra Vestre Viken, finner vi det fortsatt vanskelig å forstå hva som er den reelle begrunnelsen for omlegging av tilbudet.
Vi kan ikke forstå begrunnelsen for at et godt fungerende døgntilbud, som svarer på de mangeårige nasjonale satsningsområdene om tvangsreduksjon, utvikling av alternativer til tvang og medikamentfrie tilbud, skal legges ned.
At det blir lange ventelister er en naturlig konsekvens av at det ikke har blitt utviklet flere medisin og tvangs-frie tilbud i det psykiske helsevernet som jobber i tråd med verdiene ved BET; empati, respekt, likeverd og autonomi. Svaret på dette må være å bygge opp flere tilsvarende tilbud, ikke fjerne det som finnes. Mennesker som opplever sine menneskerettigheter brutt i det psykiske helsevernet, finner håp om endring ved at tilbudet finnes. Dette håpet vil Vestre Viken nå ta bort!
Krav om medisinfrie tilbud[i]
Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud mottok etter forespørsel til Helsedepartementet en status-oppdatering på de medisinfrie tilbudene i juni 2023. [ii] Vestre Viken HF viser til at de har kun en døgnseksjon, BET, hvor det er spesielt fokus på nedtrapping av medisiner for en pasientgruppe som tradisjonelt sett har fått for få reelle alternativer til medikamenter.
Mange pasienter innen den psykiske helsetjenesten, opplever at medikamenter ikke hjelper for deres helsetilstand, opplever store bivirkninger og mister sin mulighet til bedring og livskvalitet på grunn av tung medisinering. Erfaringer fra bruker-organisasjonene er at disse pasientene allikevel ikke får mulighet til medisinfri behandling innenfor det ordinære behandlingstilbudet. Ofte har de etter langvarig medisinering et stort behov for støtte i en nedtrappingsprossess, som i det tradisjonelle systemet er med å begrunne enda mer medisinering og tvang. De havner i en svært negativ spiral. Det er avgjørende at det opprettholdes tilbud som kan hjelpe denne gruppen, og at det tilbys medikamentfri behandling. Dette gjelder i stor grad pasienter som henvises til BET.
Medisinfrie sengeplasser integrert i andre avdelinger blir ikke opplevd som et reelt, tilgjengelig alternativ for medisinfri behandling av målgruppen for Fellesaksjonens krav. Særlig for mennesker som risikerer døgninnleggelse ved akuttavdeling ved påregnelige kriser, som ofte innebærer bruk av tvang, er tryggheten for respekt for sine valg i forhold til medisiner og autonomi sentralt for å kunne ha en vellykket nedtrapping fra psykofarmaka. WSO kan ut ifra vår erfaring med praksisen ved akutt-avdelinger i Vestre Viken, samt tvangstallene,[iii] ikke se at denne tryggheten kan tilbys. Vi mener at en nedlegging av sengeplassene ved BET med ganske stor sikkerhet vil øke/ opprettholde bruken av tvang ovenfor disse pasientene.
Dette er i strid med kravet om å tilby frivillige og mindre inngripende alternativer, som praksis ved BET-seksjonen har vist at er mulig også for pasienter som i stor grad har opplevd omfattende tvangs-behandling og bruk av tvangsmidler tidligere.
Hvordan vil Vestre Viken ivareta kravet om medikamentfritt døgntilbud i fremtiden for denne pasientgruppen, hvis BET ikke planlegges å bestå i sin nåværende form?
Hvordan vil Vestre Viken sikre at tvangsbehandling/ tvangsmidler ikke skjer ved innleggelse i akutt-avdelinger, uten at man har sikret tilgjengelige frivillige alternativer?
Tjenesteutvikling i tråd med menneskerettighetene
En nedleggelse av sengeplassene/ reduksjon i tilbudet ved BET vil også ha en negativ nasjonal betydning for utviklingen av tjenester i tråd med menneskerettighetene og anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon (WHO)[iv].
Fokus på å styrke autonomi og selvbestemmelse, å jobbe personsentrert i tråd personens verdier og mål, medikamentnedtrapping og behandling uten tvang er helt sentralt for å få en utvikling i retning av menneskerettighetsbaserte, trygge og virksomme tjenester.
Dette er helt sentrale kjennetegn ved BET-seksjonen, og skiller seg ut fra det WSO erfarer at preger det tradisjonelle psykisk helsevern, også i Vestre Viken. Det er også grunnen til at BET er tatt med i WHO sin veileder fra 2021 for utvikling av tjenester i tråd med menneskerettighetene.
Slike tilbud bør i fremtidens psykiske helseverntjeneste styrkes om man skal komme i mål med en tjeneste fundamentert i menneskerettigheter hvor brukernes autonomi står i fokus og valgfrihet innenfor behandlingstilbudet er reelt.
Hva slags planer har Vestre Viken for sikre en utvikling av sitt tjenestetilbud i tråd med menneskerettighetene og føringer fra WHO, og hvilken plass har nedleggelse av døgntilbud ved Bet-seksjonen i disse planene?
Når behandling i psykisk helsevern skader
Det er avgjørende for å sikre at tjenestene respekterer og fremmer menneskerettighetene og god behandling at behandlingssteder viser interesse, undersøker og endrer praksis ut fra de historiene hvor mennesker opplever at behandlingen gjør dem verre. Dette gjøres i svært liten grad i det psykiske helsevernet.
WSO er derfor svært positive til at dette unike forskningsprosjektet ble initiert fra BET-avdelingen, og som resulterte i rapporten «Når behandling gjør vondt verre». Vi har lest rapporten nøye, og mange av funnene er dessverre svært gjenkjennelige fra våre medlemmers erfaringer fra behandling i tradisjonelt psykisk helsevern (ikke BET).
Så langt vi er kjent med har funnene i rapporten blitt fulgt opp og aktivt brukt i utviklingsarbeid ved BET-seksjonen, og ført til flere endringer i tilbudet. Dette mener vi er et eksempel til etterfølgelse.
WSO kjenner ikke til at det har vært utført tilsvarende forskning knyttet til andre behandlingssteder i psykisk helsevern, heller ikke ved andre avdelinger i Vestre Viken.
Det er kjent at tvang i seg selv har høy risiko for å påføre pasienter skade.
Når vi ser på Pasopp-undersøkelsen 2023 for Vestre Viken ser vi at på relevante spørsmål som innflytelse på medisinering, negative hendelser/ krenkelser og feil-behandling er andelen pasienter som har de mest alvorlige og negative erfaringene mellom 5% og 17%.[v]
BET-avdelingen har til sammenligning 0% i de samme svarkategoriene i samme undersøkelse.[vi]
Har Vestre Viken gjennomført forskning på negative erfaringer/ krenkelser knyttet til andre behandlingsenheter enn BET?
Hvordan Vestre Viken undersøker og følger opp pasienter som opplever skadelig behandling og krenkelser ved sine andre behandlingsenheter?
Med vennlig hilsen
Mette Ellingsdalen,
Leder, WSO – We Shall Overcome
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sendte i 2015 ut et oppdragsdokument hvor det ble satt følgende mål:
«Pasienter i psykisk helsevern skal så langt det er forsvarlig kunne velge mellom ulike behandlingstiltak, herunder behandlingstiltak uten medikamenter. Tilbudet utformes i nært samarbeid med brukerorganisasjonene.«
Videre ble det spesifisert at de regionale foretakene skulle etablere et reelt døgn-tilbud om valg av alternativer til medisiner, og at det for pasienter som skrives inn i psykisk helsevern og behandles med medikamenter burde utarbeides plan for nedtrapping/avslutning av medikamentell behandling.
I Opptrappingsplanen for psykisk helse (2023-2033) er medisinfrie behandlingstilbud tatt inn som et prioritert område under kapittel 4.6 Riktig bruk av legemidler, hvor det blant annet står at «medisinfrie behandlingstilbud har en naturlig plass i en moderne, fremtidsrettet psykisk helsetjeneste«.
[ii] Helsedepartementet, Status Medisinfrie behandlingstilbud i psykisk helsevern (per mars 2023)
[iii] https://www.helsedirektoratet.no/statistikk/samdata-spesialisthelsetjenesten/psykisk-helsevern-behandling-uten-eget-samtykke
[iv] https://www.who.int/publications/i/item/guidance-and-technical-packages-on-community-mental-health-services
[v] https://www.fhi.no/contentassets/13bbc142eae44c86a4f6e5edcf565783/vedlegg/aggregerte-rapporter/3.-helseforetak—viser-aggregerte-resultater-for-offentlige-helseforetak-og-private-organisasjoner-med-mer-enn-enflere-rapporterende-enheter/vestre-viken-hf.pdf
[vi] https://www.fhi.no/contentassets/13bbc142eae44c86a4f6e5edcf565783/vedlegg/1.-enhetsrapporter—-viser-resultater-for-behandlingssteder-avdelinger-eller-institusjoner-med-kun-en-rapporterende-enhet/vestre-viken-hf-phr-spesialpsykiatrisk-avdeling-blakstad-bet-seksjon.pdf