Statsforvalter-avgangen og klager på tvangsmedisinering – WSOs uttalelse

WSOAntipsykotika, Blogg, Nyheter

Onsdag gikk Valgerd Svarstad Haugland av som statsforvalter i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Avgangen skjedde etter at det blant annet ble avdekket alvorlige avvik innen håndtering av klager på tvangsmedisinering. WSOs leder, Mette Ellingsdalen har uttalt seg til TV2 om saken.

I artikkelen er hun sitert på følgende:

«Det er ut i frå vår erfaring ingen grunn til å tru at desse problema kun gjeld det som no er avdekka, seier Mette Ellingsdalen. 

Ho er leiar i We Shall Overcome, interesseorganisasjon for menneskerettar, sjølvbestemmelse og verdigheit innan psykisk helse. 

Ho seier det har vore ei stor auke dei seinare åra i både antal menneske som får eit tvangsmedisineringsvedtak og i antal klager. 

– Vår erfaring er at desse klagane ikkje blir grundig behandla, og at medhaldsprosenten er svært låg, seier Ellingsdalen. 

– Dette fører til manglande tillit til klagesystemet hos både pasientar og pårørande.» 

Her er hennes lengre uttalelse til TV2:

Tvangsmedisinering er ekstremt inngripende, med store konsekvenser for den som utsettes for det og det er svært alvorlig at klager ikke har blitt behandlet av Statsforvalteren.

Det har vært en stor økning de senere årene i både antall mennesker som får et tvangsmedisineringsvedtak og i antall klager. Vår erfaring er at disse klagene ikke blir grundig behandlet, og medholdsprosenten er svært lav. Dette fører til en manglende tillitt til klagesystemet hos både pasienter og pårørende.

Sivilombudet har mellom 2018 og 2024 avdekket ulovlig tvangsmedisinering i en rekke saker, og har vurdert at dette er et systemisk problem med Statsforvalterens klagebehandling av tvangsmedisineringsvedtak.
Helse- og Omsorgs Departementet er godt kjent med denne alvorlige situasjonen, uten at de har gjort noe som sikrer at loven følges.

At det nå er avdekket at mange klager ikke engang har blitt behandlet hos en Statsforvalter uten at dette har blitt fanget opp, viser veldig tydelig at de som blir utsatt for tvangsmedisinering ikke har et klagesystem som fungerer.
Det er utfra vår erfaring ingen grunn til å tro at disse problemene kun gjelder det som nå er avdekket.

Når klagebehandlingen begrenser seg til en sjekk av om riktige bokser er krysset av i vedtaksskjema blir rettssikkerheten kun en illusjon.
Mange av våre medlemmer har utfra sine erfaringer så lav tillit til at de har noen mulighet til å bli hørt ved klage til Statsforvalteren at de oppfatter det som nærmest meningsløst å klage. Når vi også vet at tvangsmedisinering er svært inngripende, med stor risiko for skade både fysisk og psykisk og kan pågå over mange år, er det ingen tvil om at den manglende rettssikkerheten har store, alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker.

Manglende rettsikkerhet ved tvangsmedisinering er et stort problem som har sammenheng med flere ting enn bare mangel på økonomi og ressurser, men manglende kapasitet til grundig klagebehandling hos Statsforvalterne vil ha en direkte og alvorlig konsekvens for rettssikkerheten til de som utsettes for tvangsbehandling.

TV2s nyhetsartikkel kan leses her:

Statsforvaltar-avgangen: Slik har dei varsla over heile landet