Fagkonferanse om menneskerettigheter og opphør av tvang | WSO

WSOArrangementer, Blogg, CRPD, Nyheter

Konferansen

Ending psychiatric coercion – urgent need for effective remedies and reparations

finner sted på Litteraturhuset i Oslo 10. september 2024. Den fokuserer på å få slutt på psykiatrisk tvang, nødvendige rettsmidler og reparasjon for disse menneskerettighetsbruddene.

Hit kommer noen av  de fremste internasjonale ekspertene på feltet.

Konferansen vil foregå på engelsk. Deltagelse er gratis, men krever påmelding for både fysisk og digital deltagelse. Mulighet til å stille spørsmål til panelene fra salen, men ikke ved digital deltagelse.

Meld deg på konferansen her 

Blant foredragsholderne finner vi

Carlos Rios Espinosa, advokat og medlem av CRPD-komiteen i FN fra 2011-2014. I denne rollen var han svært involvert i komiteens rettspraksis om rettslig handleevne, tortur, retten til frihet og tilgang til domstolene.

Dainius Púras, professor i barnepsykiatri og offentlig psykisk helse ved Vilnius universitet, Litauen. Han var FNs spesialrapportør for helse fra 2014-2020.

Steven Allen, aktivist for sosial rettferdighet og administrerende direktør i Validity Foundation. Validity er en spesialisert internasjonal ikke-statlig organisasjon som driver strategisk rettssaksarbeid for å fremme, beskytte og forsvare menneskerettighetene til personer med psykososiale funksjonsnedsettelser og personer med utviklingshemming i Europa og Afrika.

Opphør av psykiatrisk tvang

Europarådets parlamentarikerforsamling kom med en enstemmig resolusjon i 2019 med tittelen Ending coercion in mental health: the need for a human rights-based approach

Utdrag fra resolusjonen: Psykisk – helsesystemer over hele Europa bør reformeres slik at de tar i bruk en menneskerettighetsbasert tilnærming som er forenlig med FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, og som respekterer medisinsk etikk og menneskerettighetene til de berørte personene, inkludert deres rett til helsehjelp på grunnlag av fritt og informert samtykke.

Europarådets menneskerettighetskommisær holdt en veldig sterk tale når resolusjonen ble vedtatt, og uttalte blant annet:

«Min erfaring som menneskerettighetskommissær har bare bekreftet disse funnene og de onde sirklene som forårsakes av en tvangsbasert tilnærming til psykisk helse.

Jeg har for eksempel sett på nært hold hvordan mangelen på samfunnsbaserte, frivillige psykiske helsetjenester fører til enda mer tvang og frihetsberøvelse. Dette medfører enorme lidelser for den enkelte, og store kostnader for samfunnet.

Jeg har sett hvordan et tvangsbasert psykisk helsevern opprettholder isolasjonen av de personene som trenger samfunnets støtte aller mest, noe som i sin tur bidrar til mer stigmatisering og irrasjonell frykt.

Jeg har sett hvordan de antatte rettssikkerhetsgarantiene som skal beskytte personer med psykososiale funksjonsnedsettelser mot vilkårlighet, er redusert til rene formaliteter. Dette skyldes at disse rettssikkerhetsgarantiene fungerer i et rettssystem der disse personene ikke engang har en sjanse til å bli hørt. I verste fall gir slike rettssikkerhetsgarantier ikke stort mer enn god samvittighet til dem som i realiteten medvirker til menneskerettighetsbrudd.

Det tvang i psykisk helsevern til syvende og sist gjør, er å bringe til taushet og isolere dem som allerede lider av psykisk uhelse. Og ikke minst reduserer det vår evne til å lytte til og imøtekomme deres behov.

… Konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) er en av de største fremskrittene på menneskerettighetsområdet de siste årene. Den er resultatet av en utrettelig kampanje fra personer med funksjonsnedsettelser, inkludert psykososiale funksjonsnedsettelser, for å bli hørt. Det disse stemmene sier, er helt rasjonelt og menneskerettighetsbasert: De sier at de ønsker å bli behandlet likt og ikke bli diskriminert på grunn av sin funksjonsnedsettelse.
Det er først og fremst takket være CRPD at vi nå tar denne debatten og tar et oppgjør med den inngrodde diskrimineringen som er innarbeidet i våre juridiske og psykisk helse-systemer.»

Men hva er de relevante menneskerettighetsstandarene som krever opphør av psykiatrisk tvang? Vi må endre lovverket, og hvordan ser de mest lovende lovreformene internasjonalt ut? Hva er domstolenes rolle, og hvordan kan vi bruke strategiske søksmål og sikre tilgang til rettssystemet og reparasjon for menneskerettighetsbrudd? Og ikke minst, hvor alvorlige og omfattende er disse menneskerettighetsbruddene, og hva slags skade påføres de som utsettes for de?

For å belyse disse og flere temaer inviterer Menneskerettighetsstiftelsen ReDo, i samarbeid med WSO, til internasjonal fagkonferanse.

Ending psychiatric coercion – urgent need for effective remedies and reparations

Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo and online,  

Tuesday 10 September 2024, 9.00 – 16.30

 

The aim of the human rights foundation ReDo is to work against infringements, abuse, and coercion in the mental health system and to strengthen the human rights of persons with psychosocial disabilities, in line with the UN Convention on the Rights of Persons with Disabilities (CRPD).  Work is centred on documentation of human rights violations in the mental health system and support for strategic litigation.

ReDo organizes an annual conference where a human rights award is given. This year’s conference focuses on ending psychiatric coercion and remedies and reparations needed for these human rights violations, and is co-organized by WSO – We Shall Overcome, Norway.

 

Register to participate via this link

 

Topics that will be covered at the conference

Human rights standards relevant for ending psychiatric coercion & reparations

Severity of human rights violations and harm done

Legal reforms to end psychiatric coercion

Access to justice, effective remedies and reparations – the important role of the courts

Strategic litigation & way forward (European Court of Human Rights & other regional human rights bodies, UN treaty bodies, regional and global perspectives)

 

Speakers

Dainius Púras, Professor, Vilnius University, former UN Special Rapporteur on the right to health

Carlos Rios Espinosa, Human Rights Watch (HRW), former member of the UN CRPD Committee

Tina Minkowitz, Center for the Human Rights of Users and Survivors of Psychiatry (CHRUSP)

Alberto Vasquez, Co-director, Center for Inclusive Policy (CIP)

Oh-yong Kweon, Yein Law Office, World Network of Users and Survivors of Psychiatry (WNUSP)

Steven Allen, Executive Director, Validity Foundation

Jennifer Wairimu, Litigation Officer, Validity Foundation

 

More speakers and full program to come at https://www.stiftelsenredo.no/ending-psychiatric-coercion-urgent-need-for-effective-remedies-and-reparations/

The conference is open for digital participation in passive mode.