I anledning Verdensdagen for psykisk helse arrangerer WSO en filmvisning og samtale på Kunstnernes hus kino i Oslo fredag 11. oktober kl. 19.00. Etter filmen vil WSOs leder Mette Ellingsdalen og regissøren Ane-Martha Tamnes Hansgård reflektere rundt temaene filmen reiser.
Billetter kr. 155 – Gratisbilletter for WSOs medlemmer
DIAGNONSENSE er en selvreflekterende dokumentar av regissør Ane-Martha Tamnes Hansgård om hennes erfaringer med å bli diagnostisert med flere psykiske lidelser over en periode på femten år, som startet da hun knapt var tenåring. Det er en fragmentert, kraftfull fortelling om å vokse opp.
Innen hun var 30, hadde Ane-Martha fått en rekke alvorlige psykiatriske diagnoser. Behandlingen inkluderte store doser med medisinering, og hun slet med å skille sin egen identitet fra den som ble forklart gjennom hennes «sykdommer». I et forsøk på å finne seg selv, begynte hun å dokumentere sitt eget liv. Filmen søker svar på de underliggende spørsmålene: Hvor gunstig er det å motta en diagnose? Hva blir igjen hvis man frigjør seg fra psykiatrisystemet? Og når kan den egentlige reisen – å leve – egentlig begynne?
Dokumentaren gir et nært innblikk i en fragmentert oppvekst. Filmens rike univers er basert på en omfattende samling av privat arkivmateriale, nylig filmet materiale, og er ærlig, humoristisk, rørende, med elementer vi alle kan kjenne oss igjen i.
Diagnonsense har fått støtte fra Stiftelsen Dam, via WSO som søkerorganisasjon.
Du kan melde deg inn og støtte WSOs arbeid for menneskerettigheter i psykiatrien – se knappen BLI MEDLEM øverst til høyre på nettsiden.
BAKGRUNN
For mer enn et tiår siden begynte Ane-Martha Tamnes Hansgård på et ambisiøst prosjekt for å fortelle om de komplekse nyansene ved å leve med psykiske lidelser. Dette prosjektet støtte på mange utfordringer på grunn av en rekke nye psykiatriske diagnoser, hver ledsaget av sitt eget sett med medisiner og overveldende bivirkninger, som sterkt begrenset hennes kreativitet og mulighet for selvutfoldelse. Når hun nærmet seg tretti, innså Ane-Martha at hun trengte en drastisk endring: hun bestemte seg for ikke å la sine psykiatriske diagnoser definere hvem hun var. Samtidig begynte hun den utfordrende og komplekse prosessen med å trappe ned fra alle foreskrevne medikamenter – en reise hun måtte ta alene, ettersom helsevesenet ikke kunne tilby henne noen formell veiledning.
Prosessen med å avslutte medikamentbruken var både følelsesmessig og fysisk utfordrende, og tvang Ane-Martha til å tenke nytt om sin fortid. Da hun så gjennom sitt tidligere opptaksmateriale, ble hun overrasket over den dype påvirkningen diagnosene hadde på hennes personlighet, oppførsel og kreative prosess. Motivert til å utforske dypere, gjennomgikk hun opptak av sitt liv, lagret i hjemmevideoer, videoer og videodagbøker, helt tilbake til sin tidlige barndom. Denne introspektive reisen la fundamentet for DIAGNONSENSE.
DIAGNONSENSE utforsker Ane-Marthas personlige kamp mot restriksjonene psykiatriske diagnoser påførte henne, og kaster lys over de videre konsekvensene slike diagnostiseringer har på en persons kreativitet, kritisk tenkning og selvidentitet.
Dokumentaren fremmer forståelsen av hver enkelt persons unike opplevelser utenfor rammene av psykiatriske diagnoser, og utfordrer stigmaet og de restriksjonene som følger med slike diagnoser. Den understreker det kritiske behovet for å anerkjenne livets kompleksitet utover det medisinske kategoriseringssystemet, og argumenterer for en grundig revurdering av samfunnets og helsevesenets tilnærminger til psykisk helse.
Med et prosjekt som har pågått siden 2011, markerer “DIAGNONSENSE” Ane-Martha Tamnes Hansgårds debut som dokumentarregissør i langt format. Filmen har høstet ekspertise fra bransjekjendiser som den norske prisbelønte filmskaperen Margret Olin og klipping av den danske klipperen Anders Refn, kjent for sitt arbeid på filmer som BREAKING THE WAVES og ANTICHRIST.