WSO har blitt informert om at det regionale medikamentfrie behandlingstilbudet ved Vegsund DPS står i fare for å bli nedlagt i forbindelse med kutt for innsparing i helseforetaket. Vi protesterer mot en slik nedleggelse og vektlegger viktigheten av å opprettholde et slikt tilbud også i fremtiden, og heller legge opp til styrking av medikamentfritt tilbud i helseregionen.
WSO sendte i begynnelsen av november brev til Helse Møre og Romsdal og Helse Midt, med protest mot den foreslåtte nedleggelsen.
Den potensielle nedleggelsen av det medikamentfrie tilbudet i regionen fører seg inn i rekken av andre tilbud som er truet av nedleggelse eller nedskalering grunnet innsparing i de regionale helseforetak: Det medikamentfrie tilbudet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), BET-seksjonen ved Blakstad sykehus i Helse Sør-Øst, og medikamentfritt tilbud ved DPS Nedre Romerike.
Nedleggelser av disse egne enhetene vil føre til at tilbudene forvitrer sammen med fagmiljøet og kunnskapen som er opparbeidet gjennom årene tilbudene har vært tilgjengelig. Løsningene for å tilby et medikamentfritt tilbud i helseforetakene varierer, men det er ikke sannsynliggjort at medikamentfrie tilbud integrert i de ordinære tjenestene gir et reelt medikamentfritt tilbud.
WSO ser på disse nedleggelsene/nedskaleringene som lite bærekraftige og at kutt i de eksisterende medikamentfrie tilbudene vil føre til et samfunnsøkonomisk tap da en gruppe pasienter som ikke har hatt nytte av konvensjonell psykiatrisk terapi vil stå uten reelt behandlingstilbud.
Forslaget om nedleggelse av medikamentfritt behandlingstilbud ved Vegsund DPS
Per i dag er det medikamentfrie behandlingstilbudet ved Vegsund DPS det eneste medikamentfrie tilbudet som tilbys ved Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge. Målgruppen er mennesker med ulike angstlidelser, depresjon eller personlighetsproblematikk som har flere behandlingsforsøk bak seg. Avdelingen har 6 plasser, 3 døgnplasser og 3 plasser for dagpasienter. Avdelingen tilbyr ikke-medikamentelle behandlingsmetoder som har dokumentert god effekt på pasienter med lang-varig og sammensatt problematikk. Helseforetaket har ingen medikamentfrie tilbud for pasienter med psykose- eller bipolare lidelser.
En nedleggelse av det medikamentfrie tilbudet ved Vegsund DPS uten en plan for erstatning vil frata en brukergruppe, som ikke har hatt nytte av annen behandling, reel mulighet for behandling og tilfriskning. WSO kan ikke se at dette er god økonomi og bærekraftig utvikling av tjenestene i psykisk helsevern.
Vi er også kjent med at det pågår forskning på det medikamentfrie tilbudet ved Vegsund DPS, som vil påvirkes av en eventuell nedleggelse/ omorganisering av tilbudet. En videre og kontinuerlig forskning er avgjørende for dokumentasjon av behandlingseffekt ved medikamentfri behandling. Slik forskning er imperativt viktig for fremtidens psykiske helsevern, både i Norge og ikke minst internasjonalt.
Kravet om medikamentfrie tilbud
Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) sendte i 2015 ut et oppdragsdokument, som fortsatt gjelder, hvor det ble satt følgende mål:
«Pasienter i psykisk helsevern skal så langt det er forsvarlig kunne velge mellom ulike behandlingstiltak, herunder behandlingstiltak uten medikamenter. Tilbudet utformes i nært samarbeid med brukerorganisasjonene.»
Videre ble det spesifisert at de regionale foretakene skulle etablere et reelt tilbud om valg av alternativer til medisiner, og at det for pasienter som skrives inn i psykisk helsevern og behandles med medikamenter burde utarbeides plan for nedtrapping/avslutning av medikamentell behandling.
I Opptrappingsplanen for psykisk helse (2023-2033) er medisinfrie behandlingstilbud tatt inn som et prioritert område under kapittel 4.6 Riktig bruk av legemidler, hvor det blant annet står at «medisinfrie behandlingstilbud har en naturlig plass i en moderne, fremtidsrettet psykisk helsetjeneste». WSO har kommet med innspill til høring på opptrappingsplanen til Stortinget hvor vi utrykker bekymring for utviklingen av de medikamentfrie tilbudene i Norge.
Tjenesteutvikling i tråd med menneskerettighetene
En nedleggelse av det medikamentfrie behandlingstilbudet er et steg i feil retning i henhold til nasjonale og internasjonale signaler hvor en recoverybasert tilnærming og menneskerettigheter skal ligge til grunn for tjenestene som tilbys innen psykisk helsevern. WHO og FN anbefaler frivillige behandlingstilbud og psykiske helsetjenester i tråd med CRPD.
WSO støtter Opptrappingsplanen for psykisk helse i at medisinfrie behandlingstilbud skal være en del av den psykiske helsetjenesten. Skal Helse Møre og Romsdal følge Opptrappingsplanens mål, må det medikamentfrie tilbudet bestå. En nedleggelse av tilbudet vil ha en negativ nasjonal betydning for utviklingen av tjenester i tråd med menneskerettighetene og anbefalinger fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).
Fokus på å styrke autonomi og selvbestemmelse, å jobbe personsentrert i tråd med personens verdier og mål, medikamentnedtrapping og behandling uten tvang er helt sentralt for å få en utvikling i retning av menneskerettighetsbaserte, trygge og virksomme tjenester.
WSO har følgende spørsmål:
• Hvordan skal helseforetaket svare ut oppdragsdokumentet fra HOD, 2015, hvis man går videre med plan om nedleggelse av den eneste medikamentfrie enheten i regionen?
• Hva slags tilbud skal pasienter i regionen som ikke har nytte av konvensjonell psykiatrisk behandling få?
• Hvilke planer har helseforetaket for sikre en utvikling av sitt tjenestetilbud i tråd med menneskerettighetene og føringer fra WHO?