Videoer og filmer

Videoer på Vimeo

Lenke til WSOs Vimeokanal, hvor du finner alle videoopptak som WSO har gjort. https://vimeo.com/user60114199


Amaliedagene

Videoopptak fra mange foredrag og samtaler på Amaliedagene de siste årene finner du på https://amaliedagene.no/


Nedtrapping

Videoer om nedtrapping av psykiatriske medikamenter

Erfaringer med nedtrapping https://wso.no/erfaringer-med-nedtrapping/

Anders Sørensen på Mad in Norway seminar: Fagkunnskap om nedtrapping av psykofarmaka 


Recoveryseminar

Opptak fra Recoveryseminaret 2023, arrangert av Recoveryakademiet, Hurdal:
Recovery og menneskerettigheter


Mad in Norway-seminar

Opptak fra Mad in Norway seminar 2023: Trygg nedtrapping av psykiatriske medikamenter

Opptak fra Mad in Norway seminar 2022: Forbi diagnosene – et nytt perspektiv på psykiske problemer

Opptak fra Mad in Norway seminar 2021: Framtidas tjenester innen psykososial helse


WSO arrangerte møte om tvangsbehandling 17. oktober 2019. De som deltok foruten Mette Ellingsdalen, var Ketil Lund, Helen Wesnes, Merete Nesset og Tone Olesrud. Se opptak og informasjon her.


Opptak fra Dialogkonferansen arrangert av Fellesaksjonen for medisinfrie tilbud i 2018 kan du se her: https://medisinfrietilbud.no/videoer-fra-dialogkonferansen-20-og-21-november-2018/


Fagkonferanse 8. februar 2017 med Robert Whitaker og Jaakko Seikkula arrangert av Stiftelsen Humania og Fellesaksjonen for medisinfrie behandlingsforløp: Kunnskapsgrunnlaget for behandling med eller uten bruk av psykofarmaka?. Se opptak her.

 

WSO ble presentert i NRK-serien Vindu mot vår tid 5. mai 1975. Programmet er nå åpent tilgjengelig på NRKs nettsider, her. 


Filmer

Filmen Diagnonsense er under produksjon og vil ferdigstilles sommeren 2024.

Ane-Martha Tamnes Hansgård fikk sin første psykiatriske diagnose som 15 åring. Hun fikk over ti til i løpet av de neste 15 årene. Hun forsøkte å lage en film om å leve med en diagnose, men med nye diagnoser og stadig flere medisiner ble anstrengelsene avbrutt. I en alder av 30 år tar hun avstand fra diagnosene og venner seg av medisinene. Med fortiden på trygg avstand spør hun om diagnosene bidrar til å patalogisere normale følelsesmessige reaksjoner og livskriser? Filmen ønsker å belyse dette problemet ved å ta et kritisk blikk på dagens system og å se på om noe kan gjøres for å endre det.

Filmen mottar støtte fra Stiftelsen DAM med WSO som søkerorganisasjon. Regissør: Ane-Martha Tamnes Hansgård.


Dokumentarfilmen Lykkepillen (2017) ligger nå tilgjengelig på Vimeo. Filmen fikk støtte fra Stiftelsen Dam gjennom WSO som søkerorganisasjon.

Årene i psykiatrien var tortur. En sykepleier endret alt.

I 10 år ble Silje Marie Strandberg behandlet for alvorlige psykiske lidelser, med omfattende medisinering, tvang og elektrosjokk. Så møtte hun Lone, og trappet ned medisineringen.

 

 


Ellen Ugelstads film Making Sense Together (2018). En film om makt og avmakt i psykiatrien.

Gjennom fem nære og personlige vitnesbyrd belyser filmen maktstrukturer i helsevesenet fortalt av både brukere, pårørende og ansatte. Hvordan fungerer mennsker i samspill med systemene? Hva gjør oss til medmennesker, hvilke roller får man og hvilke trer man inn i? Filmen forteller også en fiktiv historie om en mor og en sønn og deres møte med helsevesenets byråkrati. Uten å forenkle eller fordømme viser denne filmen hva avmaktsfølelse kan gjøre med menneskers mentale helse og selvbilde.


Ellen Ugelstads film Indian Summer (2011)

Når drømmer og virkelighet blander seg identifiserer Torstein seg med å være indianer. INDIAN SUMMER er et personlig portrett av regissørens bror Torstein, som i 17 år har levd med diagnosen schizofreni. Hans følelse av å være innestengt i sykdommen, så vel som på institusjon, står i sterk kontrast til ønsket om å klare seg selv – frihet og ufrihet er ytterpunkter i hans liv.


Mikrofonen i øredobben (2020)

Mikrofonen i øredobben – Trailer – en undervisningsfilm om psykosehvisking av Merete Nesset

Filmen Mikrofonen i øredobben skildrer et møte mellom en pasient i psykose og en fagperson som behersker psykosehviskingskunsten. Originalmanus er skrevet av Merete Nesset, og filmen er regissert og produsert av Applaus! film&tv as, med finansiering fra Stiftelsen DAM og Helsedirektoratet. Filmen vises i forbindelse med undervisning, som anslag for paneldebatt, i dialogmøter, som eget innslag på konferanser, som inspirasjon til refleksjon og egenutvikling, samt i fagutviklingsøyemed. Filmen er 30 minutter lang.


Medicating Normal (2020)

I dokumentarfilmen Medicating Normal  følger vi flere deltakere som strever med alvorlige fysiske og psykiske plager så vel som nevrologiske skader som følge av langvarig bruk av psykiatriske legemidler. Filmen følger et nygift par, en kvinnelig krigsveteran, en servitør og en tenåring som alle ble skadet av medisinene de trodde skulle hjelpe dem. Gjennom filmen intervjues psykiatere, forskere og vitenskapsjournalister om overforbruket av psykofarmaka. Filmskaperne anerkjenner at enkelte kan ha kortvarig nytte av denne type legemidler, men intervjuobjektene i filmen er veldig tydelige på hvor ødeleggende slike legemidler faktisk også kan være. Deltagerne forteller også om hvor lite anerkjent plager og skader ved bruk og nedtrapping er blant fagfolk, og ikke minst i klinisk praksis.

Filmens norske undertekster er oversatt av Mad in Norway-redaksjonen.

Her er lenke til filmens webside, hvor det blir forløpende annonsert digitale visninger rundt om i verden.

Opptak av panelsamtalen etter den norske filmvisningen er nå publisert på Medicating Normals Youtube-kanal.


Skriv bedre om tvang – Seminar for journalister om tvangsbehandling i psykiatrien 30. september 2021

Innledere er Sara Irgens, moren til en gutt som var tvangsmedisinert ulovlig i to år, advokat Helge Hjort, psykiater Ann Færden, journalist Thomas Ergo, og generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening. Arr: Magasinet Psykisk helse med støtte fra Institutt for journalistikk.

 


Dokumentarfilmen Dødsårsak ukjent (2017) – prisvinnende dokumentar om legemiddelindustri og psykiatri.

I 2005 dør Renate, søsteren til regissør Anniken Hoel. Dødsårsaken klassifiseres som ukjent, og når Anniken begynner å nøste opp i omstendighetene rundt søsterens mystiske dødsfall, oppdager hun at Renate er en av mange som har mistet livet under behandling med antipsykotika. Anniken prøver å finne ut hvordan dette kan ha gått til uten at noen har snakket om det, eller forsøkt å forhindre dødsfallene. Sporene hun finner leder henne fra Norge og institusjonene til legemiddelfirmaene og de politiske maktsentrene i EU og USA – hvor hun avdekker et svært komplekst system. En dypt personlig film blandet med etterforskende journalistikk, om et tema som til sist og slutt handler om oss alle. Filmen hadde premiere på norske kinoer i mars 2017, og fikk terningkast 5 i Aftenposten og flere andre aviser. Dødsårsak:Ukjent har høstet flere priser i Norge og internasjonalt.

 

Crazywise (2017)

Dokumentarfilmen Crazywise av Phil Borges stiller spørsmålet: ”Hva kan vi lære av mennesker som har omdannet en psykologisk krise til en positiv forvandlingsopplevelse?” Filmen utforsker hvordan ulike kulturer møter mennesker som opplever mentale kriser og sammenbrudd.

Her kan du streame filmen med norske undertekster (kr 42,35)
WSO har oversatt filmens undertekster til norsk.


The Power of Words – 21st Century Mental Health 6. august 2018

We invited a panel of experts to the 2018 Ledbury Poetry Festival to discuss the challenges of mental health in the 21st century, and asked the lovely folks at mediaSHYPP to film it. Our panel: David Harding, Support and Development Manager at Herefordshire Mind (chair); Paul Farmer CBE, CEO of Mind; Dr Lucy Johnstone, clinical psychologist and author; Jo Watson, psychotherapist and campaigner.

 

Dokumentarfilmene til Daniel Mackler

Daniel Mackler er en amerikansk forfatter, musiker, filmskaper og tidligere psykoterapeut som flere av oss i WSO har vært så heldige å bli kjent med. Hans mest kjente filmer er «Take These Broken Wings», «Open Dialogue» og «Healing Homes» . Alle hans filmer ligger nå gratis tilgjengelig på hans webside wildtruth.net . Her ligger også mye av det han har skrevet og linker til noe av musikken hans. Her er link til filmene på engelsk: http://wildtruth.net/films-english/

Her er link til «Take These Broken Wings» med norske tekster. http://wildtruth.net/dvdsub/no/broken-wings/

new broken wings_image_larger

«Take These Broken Wings» viser at mennesker kan bli helt friske fra schizofreni uten psykofarmaka. I følge størsteparten av feltet innen psykisk helse, og selvsagt legemiddelindustrien, er dette ikke mulig. Filmen fokuserer på livene til to kvinner som begge ble friske fra en schizofreni-diagnose. Filmen sporer røttene for deres problemer tilbake til barndomstraumer, og beskriver inngående den vellykkede terapien med begavede terapeuter.

Den første kvinnen er Joanne Greenberg (som har vært helt frisk i over 50 år), den bestselgende forfatteren av «Jeg Lovet Deg Aldri en Rosenhage». Den andre kvinnen er Catherine Penney (som har vært helt frisk i over 30 år), en psykiatrisk sykepleier i California, hvis tilfriskningshistorie ble nedtegnet av hennes terapeut, Daniel Dorman, MD, i boken «Dante’s Cure: A Journey Out of Madness».


Filmene om Arnold Juklerød nå på Vimeo

Haakon Sandøys to dokumentarfilmer om Arnold Juklerød og kortfilmen «De hvite frakkene» er nå publisert for fri tilgang på WSOs Vimeo-kanal.
Her er linker til filmene:

«Til ditt eget beste» «Makt og mening» «De hvite frakkene»

Mer informasjon om filmene og om Arnold Juklerød her: https://wso.no/2020/03/filmene-om-arnold-juklerod-na-pa-vimeo/