WSO i FNs Torturkomite

admin Blogg

Norge ble eksaminert i FNs torturkomite 29 oktober – 2. november. WSO har levert skyggerapport og vi deltok i høringen.
Mette Ellingsdalen forbereder seg til WSOs innlegg for torturkomiteen

Mette Ellingsdalen forbereder seg til å fremføre WSOs sak i møte med Tortur-komiteen.

WSO har levert en omfattende skyggerapport til FNs torturkomite. Les rapporten her.

Norge ble eksaminert 31.oktober  – 2 november i år. WSO ved Mette Ellingsdalen og Liv Skree reiste ned for å ha møte med komiteen og legge frem vår sak.

Under Torturkomiteens møte med NGOene (de ikke statlig organisasjonene, som bla WSO) hadde vi 5 min til å fremføre etmuntlig innlegg som kan leses her.

Det virket å være positive tilbakemeldinger på WSOs bidrag men spørsmålene til Norge var ikke akkurat preget av vår rapport. Vi øyner fortsatt et håp om at Torturkomitéens anbefalinger (som vil komme i slutten av November) vil ha psykiatri høyere på agendaen.

 

Liv Skree i samtale med VickyLee, som er vår kontakt i International Disability Alliance og hjalp oss i Geneve.

Vi benyttet alle muligheter til å fremme vår sak og tydeliggjøre hva tvungent psykisk helsevern har å gjøre i torturkomiteen.

WSO er en av de første NGOer på dette området, men vi håper at flere land sine brukere/overlevere av psykiatri vil bli med å skape et trykk for endring som ikke kan ignoreres av den norske eller andre stater mye lenger.

Vi fikk fantastisk hjelp og støtte av Vicky Lee fra International Disabillity Alliance (IDA). Dette resulterte i at vi fikk pratet med flere komitéemedlemmer både i Menneskerettighetskomitéen og Torturkomitéen.

Når Norge ble eksaminert i Menneskerettskomiteen som overvåker konvensjonen om Sivile og Politiske Rettigheter i 2011, var WSO også tilstede. Rapport fra det kan du lese her.

Del artikkelen