Hva skal til for å endre framtidens psykiske helsetjenester – og hvordan? Filmvisning og paneldebatt

Lene AuestadBlogg

WSOs leder Mette Ellingsdalen deltar på et panel etter visningen av Ellen Ugelstads film The Recovery Channel torsdag 6. juni på Vega Scene i Oslo. Med på panelet er også Tone Trøen, leder av Stortingets Helse- og omsorgskomite for Høyre, Grete Wold, stortingsrepresentant for SV og tidligere seksjonsleder for psykisk helse- og rustjenester i Sandefjord kommune, Kim Edgar Karlsen, fagsjef i Norsk Psykologforening – og filmregissør Ellen Ugelstad.

Om paneldebatten

FN og Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at det er behov for et paradigmeskifte innen psykiske helsetjenester mot mer recovery-rettet, rettighetsbasert og individtilpasset behandling. Dette står i motsetning til det som dominerer dagens behandlingstilbud, som hovedsakelig har fokus på en biomedisinsk modell, hvor medisinering utgjør en stor del av behandlingen.

  • Hva skal til for å endre framtidens psykiske helsetjenester, og hvordan?
  • Hva er konkrete alternativer til den nåværende biomedisinske sykdomsmodellen (med fokus på medisinering) og hva kan vi erstatte den med?

Mange mennesker med psykisk uhelse opplever i dag at de ikke får den hjelpen de trenger og ønsker. Undersøkelser har vist at bare et fåtall (1 av 5) har nytte av antipsykotiske medisiner.  Medisinene har også sterke bivirkninger og kan være helseskadelige. Gjennom mange år har andre behandlingstilbud blitt utviklet, som innebærer en forpliktelse til menneskerettigheter, verdighet og ikke-krenkende praksiser.

I fjor publiserte WHO og OHCHR en veileder for psykisk helse, menneskerettigheter og lovgivning for å hjelpe land til å forankre helsetjenester i en menneskerettighetsbasert tilnærming. Norge har internasjonale forpliktelser, men denne veilederen er knapt nevnt i opptrappingsplanen for psykisk helse. Hvordan kan Norge gå foran og implementere dette?

Arrangementet er et samarbeid mellom Vega Scene, Oslo Dokumentarkino, Human Internasjonale Filmfestival og Twentyone Pictures.

 

Om filmen

The Recovery Channel handler om en fiktiv nyhetskanal som går i dybden og presenterer nyheter om psykisk helse, menneskerettigheter og tvang i psykiatrien. I tillegg følger vi redaksjonsmøtene og nyhetsankeret Randis liv utenfor sendingen som pårørende til en søster som ikke vil ta imot hjelp. Filmen er basert på filmskaper Ellen Ugelstads egne erfaringer med en yngre bror som har vært inn og ut av psykiatrien i over 30 år.

Filmen har blant annet vært vist på Oslo Pix, Mirage, Kapittelfestivalen, BIFF (Bergen internasjonale filmfestival), Nordic Docs, Kosmorama og Human internasjonale dokumentarfilmfestival, der den fikk hederlig omtale i det internasjonale menneskerettighetsprogrammet.

Spilletid: 1 t. 43 min.
Regi: Ellen Ugelstad
Medvirkende: Turid Synnøve Rivertz Vatne, Valentina Alexeeva, Ravdeep Singh Bajwa, Leo Ajick, Linn Skåber.
Foto: Kristoffer Archetti Stølen
Manus: Einar Sverdrup, Ellen Ugelstad
Nasjonalitet: Norge
Produksjonsår: 2023
Aldersgrense: 12 år